logo
en de it
– vi e' mfk, gruppevinner mfk! 
» Forrige kamp: Stjørdals-Blink - Molde 2-1 (1-0)
» Neste kamp: Haugesund - Molde 08.05 20:00

Kort historie

Molde FK ble stiftet i 19. juni 1911 under navnet International. Grunnen til navnet var at motstanderne deres var som regel besøkende fra turistskip eller handelsbåter. Ettersom fotballaktiviteten steg i de nærmeste byene ble navnet forandret til Molde.

Helt frem til begynnelsen av 1970-årene spilte klubben i lokale serier, bortsett fra en gjestevisitt i øverste divisjon i 1957-58. I 1974 var Molde tilbake i toppdivisjonen etter at en rekke unge gode spillere tok steget opp til A-laget, samtidig som gamle storheter vendte hjem og tilførte laget nye ferdigheter. Blant andre Jan Fuglset, Åge Hareide og Harry Hestad spilte i Molde på denne tiden.

Molde har siden da stort sett holdt seg i øverste divisjon og er blitt en av landets ledende klubber. Laget har hatt en jevn strøm av landslagsspillere, fra dagens stall er Magne Hoseth og Petter Rudi to som kjemper om en plass i enhver landslagstropp.

Nærmest seriemesterskap kom Molde i 1987 da man trengte kun uavgjort hjemme mot Moss for å vinne serien. Molde spilte veldig bra, men til tross for mange svære sjanser vant Moss ufortjent 2-0 foran hele 14.615 tilskuere på Molde Stadion, og nettopp Moss ble seriemester.

I 1994 klarte Molde på tredje forsøk endelig å vinne NM med seier 3-2 over Lyn i finalen på Ullevaal. Klubbens høydepunkt er allikevel deltagelsen i Champions League i 1999 der storheter som Real Madrid, Porto og Olympiakos gjestet Molde.

I 1998 ble også klubbens nye storstue tatt i bruk. Norges fineste stadion helt i fjæra på Reknes kostet 212 millioner kroner, og ble reist takket være investorene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten som ga de nødvendige midlene.

I løpet av de seks første årene av det nye årtusenet har laget hatt ikke mindre enn fem forskjellige trenere. Et seriesølv i 2002 var ikke nok til å berge skinnet for Gunder Bengtsson, da klubben fikk stadig mer negativ publisitet og omtale - også i nærmiljøet - under hans regime. Så hadde da også stallen fått et relativt stort innslag av middelmådige utlendinger. Tre trenere senere, etter tre ganger på rad ha røket ut i cupens tredje runde mot førstedivisjosnlag, ble klubben i 2005 igjen klar for cupfinale, og nok en gang norgesmestre da Lillestrøm ble slått 4-2 etter ekstraomganger donert romerikingene av dommeren på overtid i andre omgang.

Klubben har også vært en av de ledende innen spillereksport, noe som har gitt klubben adskillige inntekter de siste årene. Åge Hareide (Manchester City), Kjetil Rekdal (Borussia Mönchengladbach), Ole Gunnar Solskjær (Manchester United), Petter Rudi (Sheffield Wednesday), Trond Andersen og Andreas Lund (Wimbledon) og Jo Tessem (Southampton) er noen av disse.

Klubben har i dag cirka 800 medlemmer og omtrent 45 lag fordelt på 3 avdelinger. 40 av lagene er i aldersgruppene 6-18, to er damelag, ett er et amatørlag for herrer og to er profesjonelle herrelag.

© 2003-16 mfkweb.org | om nettstedet | kontakt
:: 406 seire og 1539 mål på 944 kamper i toppserien siden 1957 ::
:: I dag er det 1397 dager siden sist serietap mot Rosenborg og 4701 dager siden sist serietap mot Aalesund. ::